Beginpagina
Historie
Producten

Rassenstandaard

Foto's
Links
Contact

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 
   

Historie

Het Duitse Witkop schaap vindt zijn oorsprong in het midden van de negentiende eeuw langs de Noordzeekust bij het Duitse plaatsje Oldenburg, de bijnaam is dan ook wel “Oldenburger”. Door de fokkerij zijn toen de Engelse Leicester, Cotswold, Hampshire en Oxfordshire geïmporteerd en gekruist met het locale Wilstermarschschaf, een noord Duits lage landen ras. De fokkers hebben daarmee een groot, zeer vruchtbaar en snel groeiend schaap gefokt. In de jaren ’30 komt de naam regelmatig voor als Duitse Witkop Vleesschaap, welke zeer goed in staat was om te produceren in het ruige en natte zeeklimaat. De lammeren groeiden goed langs de dijken in Noord Duitsland. In de winter bleven de dieren achter de dijken, meestal zonder schuren en werden geweid op percelen waarvan geoogst was. Later in de jaren ’60 is er Texelaar bloed bij ingekruist om het type lam te verbeteren. Nog later is er door Franse import ook Berrichon du Cher ingekruist, deze dieren zijn snel te herkennen aan hun witte neusspiegel.

Rassenmerken

Het Duitse Witkop schaap is een groot zeer ruim wit schaap. Met een zwarte neusspiegel, en klauwen, en het typische toefje wol op de kop. De kop is bij zowel de ooien als rammen de hoornloos. Ze hebben een lange woldraad dat ze beschermd tegen slecht weer. Het gewicht van de wolvacht bedraagt ongeveer 5,5 kg voor ooien en 7,5 kg voor rammen. De bespiering is goed, volwassen ooien wegen 85 tot 100 kg en de rammen wel 110 tot 130 kg. De dieren hebben een zeer goede ontwikkeling met een diepe balk-vormige romp. Ze kunnen prima gekruist worden met een vleeslamvaderdier, waardoor er zeer aanvaardbare vleeslammeren verkregen worden die goed groeien. Verder zijn het zeer attente schapen maar gelijk ook makkelijk en prettig in de omgang en snel vertrouwd met hun verzorger(s).

Vruchtbaar

De ooien zijn vroegrijp, hebben een lange bronsttijd en goede moedereigenschappen, daarnaast geven ze voldoende melk. Het gemiddelde aantal lammeren per ooi is 1,9. Het aflammeren gaat vrijwel probleemloos en de lammeren worden dan ook probleemloos groot gebracht. Het gemiddelde geboortegewicht is 4,5 kg en de gemiddelde groei is 350 gram/dag op 120 dagen.

Stamboek

Het stamboek van de Duitse Witkop schapen is ondergebracht bij de VSS (Vereniging van Speciale Schapenrassen). Dit is een vereniging met ruim 300 leden. De VSS is stamboekhouder van ongeveer 50 rassen. Van de Duitse Witkop zijn wij binnen de VSS rassenvertegenwoordiger.